Welkom op het e-loket voor de wespenverdelging door de brandweer. We hebben het momenteel bijzonder druk met dergelijke verdelgingen, waardoor de wachttijd kan oplopen tot 4 dagen en meer.
Heb je al overwogen om een PRIVATE VERDELGER in te schakelen? Die mensen zijn vaak een stuk goedkoper en ook stipter op de afspraak. Wij zijn namelijk afhankelijk van andere, meer dringende oproepen, waardoor de wespenverdelgingen in de wachtrij komen te staan.
Je kan ons wat mee helpen ontlasten door eerst te surfen naar WWW.WESPENNEST.VLAANDEREN en het inschakelen van een private verdelger te overwegen.
Vind je er geen oplossing voor je probleem, dan kan je via dezelfde website alsnog je aanvraag bij ons indienen

 

 

 

 

 

Opgelet: De brandweer verdelgt enkel wespen. Geen bijen, hommels en aanverwanten.
Evenmin staat de brandweer in voor het verdelgen van eikenprocessierupsen.

Wanneer blijkt dat het over de verdelging van een nest Aziatische hoornaars gaat, is de verdelging GRATIS. Voor de Europese variant is dit betalend, zoals voor een klassiek wespennest.

Een hoornaar ziet eruit als een wesp (zie afbeelding hieronder), doch een stuk groter (soms tot 3 cm of meer). Het team dat voor de verdelging instaat, zal bepalen over welke soort het uiteindelijk gaat. We verkiezen dat u zelf niets onderneemt. Hoornaars zijn rustige insecten, maar wanneer ze zich bedreigd voelen vallen ze aan, wat gevaarlijk kan zijn.

Indien je twijfelt over de insectensoort, vind je in onderstaande tabel wat extra tips om de diertjes uit mekaar te houden en vermijd je een onnodige verplaatsing van de brandweer.

Opgelet: gedurende de drukke periode (meestal van juni tot september) kan het verschillende dagen duren vooraleer we bij je langs komen. Na het indienen van uw aanvraag dient u verder niets te ondernemen. Wij nemen zelf voorafgaand contact met u op, wanneer u aan de beurt bent. De kans bestaat dat dit met een anoniem nummer gebeurt.

Hoe haal je de verschillende insecten uit mekaar?

Bijen zijn sterk behaard en zien er voor het menselijke oog bruin uit.
Wespen zijn kaal en hun geel-zwarte strepen zijn sterk afgelijnd.
Ze hebben ook een heel strakke taille tussen hun borst en achterlijf.
De zogenaamde wespentaille.
 
Hommels zijn dan weer groot en mollig, nogal donzig en geel-zwart gestreept.

Wanneer schakel je de brandweer in voor het vernietigen van wespen?

Stel jezelf eerst en vooral de vraag of de dieren je effectief hinderen. Wanneer je eerder toevallig op een wespennest stuit, bijvoorbeeld achteraan in je tuin, dan laat je die best gewoon zitten. Wespen zijn, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, nuttige diertjes. Ze zijn grote biologische ‘opruimers’ van kadavers en eten ook massa’s voor ons minstens even vervelende insecten.

Een verdelging aanvragen wanneer er geen nest te bespeuren is, is zinloos. Ook al krioelt het van de wespen op je terras wanneer je er probeert rustig van een maaltijd te genieten: zolang er geen nest zichtbaar of detecteerbaar is, kan er niet verdelgd worden.

Surf eerst naar www.wespennest.vlaanderen voor de gegevens van private verdelgers (vaak stukken goedkoper en stipter op de afspraak).
Schakel de brandweer pas in wanneer er geen verdelgingsbedrijf beschikbaar is, of wanneer de verdelging dringend is (mensen worden bedreigd, wespen in je woning of in een school, agressieve wespen,…).

Bijen worden best verwijderd door imkers. Zij kunnen bijennesten verplaatsen zonder ze te vernietigen, zodat de diertjes hun nuttig werk elders kunnen verder zetten.

Indien je toch een wespennest wilt laten verdelgen, kan je hieronder op de gele knop klikken.

Vraag wespenverdelging aan!