Opgelet: De brandweer verdelgt enkel wespen. Geen bijen, hommels en aanverwanten.
Evenmin staat de brandweer in voor het verdelgen van eikenprocessierupsen.

Wanneer blijkt dat het over de verdelging van een nest Aziatische hoornaars gaat, is de verdelging GRATIS. Voor de Europese variant is dit betalend, zoals voor een klassiek wespennest.

Een hoornaar ziet eruit als een wesp (zie afbeelding hieronder), doch een stuk groter (soms tot 3 cm of meer). Het team dat voor de verdelging instaat, zal bepalen over welke soort het uiteindelijk gaat. We verkiezen dat u zelf niets onderneemt. Hoornaars zijn rustige insecten, maar wanneer ze zich bedreigd voelen vallen ze aan, wat gevaarlijk kan zijn.

Indien je twijfelt over de insectensoort, vind je in onderstaande tabel wat extra tips om de diertjes uit mekaar te houden en vermijd je een onnodige verplaatsing van de brandweer.

Opgelet: gedurende de drukke periode (meestal van juni tot september) kan het verschillende dagen duren vooraleer we bij je langs komen. Na het indienen van uw aanvraag dient u verder niets te ondernemen. Wij nemen zelf voorafgaand contact met u op, wanneer u aan de beurt bent. De kans bestaat dat dit met een anoniem nummer gebeurt.

Hoe haal je de verschillende insecten uit mekaar?

Bijen zijn sterk behaard en zien er voor het menselijke oog bruin uit.
Wespen zijn kaal en hun geel-zwarte strepen zijn sterk afgelijnd.
Ze hebben ook een heel strakke taille tussen hun borst en achterlijf.
De zogenaamde wespentaille.
 
Hommels zijn dan weer groot en mollig, nogal donzig en geel-zwart gestreept.

Wanneer bel je de brandweer voor het vernietigen van wespen?

Informeer eerst bij je stad of gemeente. Zij beschikken vaak over nummers van erkende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het vernietigen van ongedierte.
Bel naar de brandweer wanneer er geen verdelgingsbedrijf beschikbaar is, of wanneer de verdelging dringend is (mensen worden bedreigd, wespen in je woning of in een school, agressieve wespen,…).

Bijen worden best verwijderd door imkers. Zij kunnen bijennesten verplaatsen zonder ze te vernietigen, zodat de diertjes hun nuttig werk elders kunnen verder zetten.

Je hebt een wespennest en je wilt het laten verdelgen door de brandweer? Wij staan klaar om je te helpen. Maar we vragen tegelijk om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ze zijn ergens dus ook bondgenoten van de mens!

Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig. Nesten van bijen of hommels zullen we trouwens nooit verdelgen. Vergeet niet: de brandweer is er voor mens én dier.

Indien je toch een wespennest wilt laten verdelgen, kan je hieronder op de gele knop klikken.

Vraag wespenverdelging aan!