Nieuwe Richtlijnen Brandveiligheid voor Evenementen

Organiseer je een evenement binnen Brandweerzone Vlaams-Brabant West? Dan weet je dat brandveiligheid een absolute prioriteit is. Om de veiligheid van alle bezoekers te garanderen en organisatoren optimaal te ondersteunen, introduceren we een nieuwe, uniforme procedure voor de beoordeling van evenementen.


De Risicoscan: Zo werkt het!

Vanaf nu beoordelen we elke evenementaanvraag aan de hand van een digitale risicoscan. Deze scan helpt ons – en jou als organisator – om snel en efficiënt te bepalen welke brandveiligheidsmaatregelen nodig zijn. Het doel is simpel: zorgen dat elk evenement veilig kan plaatsvinden, met de juiste aanpak voor de specifieke risico’s.

Wat betekent dit voor jou? Wanneer je jouw evenement aanvraagt via het (digitaal) evenementenloket van de gemeente waar het evenement plaatsvindt, vul je direct ook de risicoanalyse in. Dit is een belangrijke stap om te bepalen in welke risicoklasse jouw evenement valt.

De brandweerzone bepaalt uiteindelijk de definitieve risicoklasse op basis van je ingevulde scan en de aard van het evenement.


Welke Risicoklasse past bij jouw Evenement?

De risicoscan deelt evenementen in drie categorieën in. Dit zijn de algemene kenmerken en de bijbehorende vereisten:

  • Laag Risico (C):
    • Voorbeelden: Buurtfeesten, kleinschalige gezinsactiviteiten, wandeltochten of andere bijeenkomsten met een beperkt risico.
    • Wat nu? De gemeente bezorgt een melding aan de brandweer dat jouw evenement plaatsvindt. Een fysieke brandveiligheidscontrole is niet vereist en er worden geen kosten (retributie) in rekening gebracht.
  • Matig Risico (B):
    • Voorbeelden: Concerten, fuiven, drukke jaarmarkten of andere situaties die extra aandacht vragen.
    • Wat nu? Het opstellen van een veiligheidsdraaiboek en een brandveiligheidscontrole ter plaatse zijn verplicht.
  • Hoog Risico (A):
    • Voorbeelden: Grote festivals met duizenden bezoekers, complexe evenementen met veel risicofactoren, of situaties die uitgebreide veiligheidsmaatregelen vereisen.
    • Wat nu? Een uitgebreid veiligheidsdraaiboek met een gedetailleerde risicoanalyse is een absolute vereiste. Er worden verschillende formele (en informele) brandveiligheidscontroles ingepland en de oprichting van een multidisciplinaire CP-Event (preventieve commandopost) wordt sterk aanbevolen.

Kosten voor Brandveiligheidscontroles (Retributie)

Vanaf 26 februari 2025 is het nieuwe retributiereglement van Brandweerzone Vlaams-Brabant West van kracht. Dit betekent dat er kosten verbonden zijn aan een brandveiligheidscontrole en het bijbehorende brandpreventieverslag voor evenementen.

  • Voor evenementen met een Laag Risico worden geen retributies aangerekend.
  • Voor evenementen met een Matig Risico bedragen de kosten voor een brandveiligheidscontrole en verslag €110,00.
  • Voor evenementen met een Hoog Risico bedragen de kosten €990,00 per dag voor de afvaardiging van een brandweerofficier in de CP-Event. De deelnames van de brandweer aan de veiligheidsvergaderingen en de brandveiligheidscontroles worden niet apart bezoldigd, maar zijn inbegrepen in de forfaitaire prijs.

Je vindt het volledige retributiereglement hier: [link naar het retributiereglement].


Belangrijke Hulpmiddelen voor Organisatoren

Als organisator hoef je er niet alleen voor te staan. We stellen diverse hulpmiddelen ter beschikking om je te helpen bij het organiseren van een brandveilig evenement:


Heb je vragen over de risicoscan of de nieuwe procedures? Neem dan gerust contact op met onze evenementendienst via evenementen@zvbw.be. We helpen je graag verder!