Wespenverdelging

Wespen houden uiteraard geen rekening met een corona-pandemie, wat betekent dat we stilaan ook de oproepen voor wespenverdelging beginnen te ontvangen.

Je kan ons alvast helpen door:

  1. eerst na te gaan of een private verdelgingsfirma beschikbaar is voor de verdelging. Het is makkelijker met een firma afspraken rond datum en uur te maken, dan met de brandweer. Het is immers nooit gegarandeerd dat we op het afgesproken moment zullen komen opdagen (dringende oproepen krijgen voorrang), al doen we natuurlijk al wat mogelijk is om de afspraak na te leven. De kostprijs is doorgaans ook een stuk lager.
  2. wens je beroep te doen op de brandweer? Ga dan naar het e-loket (klik op het icoontje met de wesp op de frontpagina van deze site), vul je gegevens en de info in en klik op de bevestigingsmail die je meteen ontvangt. Je aanvraag komt dan in de wachtrij terecht. Je wordt gecontacteerd door de ploeg die bij jou langskomt. De verdelging kost je 75 euro (BTW inbegrepen) en de factuur wordt achteraf verzonden.
  3. respecteer de richtlijnen van de overheid inzake coronapreventie. De brandweermannen die ter plaatse komen zullen je inlichten over wat ze verwachten van jou.
  4. we verdelgen geen (beschermde) insecten, tenzij ze een reƫel gevaar vormen. Het is dus mogelijk dat we niet tot verdelging overgaan, wanneer het bijvoorbeeld over bijen- of hommelsoorten gaat. Weet je voorafgaand dat het over bijen gaat? Doe dan beroep op een imker. Je vindt hun adres meestal via www.wespennest.vlaanderen of via een online zoekopdracht. Wespen zijn eveneens nuttig. Zit je met een nest helemaal achteraan in de tuin en is die niet hinderlijk? Laat de diertjes dan gerust zitten. Ze eten namelijk heel wat insecten op die wij een stuk lastiger vinden dan een verdwaalde wesp.
  5. probeer niet zelf te verdelgen, indien je dat te risicovol vindt. Wespen kunnen instinctmatig tot aanvallen overgaan wanneer ze zich in gevaar voelen. Op die manier kan het verdelgen van wespen zonder aangepaste beschermingskledij een hachelijke onderneming zijn en zelfs levensgevaarlijk, indien je meerdere steken krijgt of allergisch bent. Wees dus op je hoede en bij twijfel: doe beroep op een firma of de brandweer.